Uczniowie klas 2 TD oraz 4 TD kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych realizowali w kwietniu szkolny projekt : Tydzień Włoskich Smaków będący kontynuacją stażów zagranicznych w Riminii .
Celem projektu było przybliżenie uczniom kuchni i tradycji Włoch oraz zainspirowanie ich nowymi doświadczeniami .
Podczas zajęć uczniom przekazana została wiedza i umiejętności zdobyte podczas mobilności w ramach projektu ERASMUS+ ”Międzynarodowy wymiar kształcenia zawodowego w szkołach Powiatu Goleniowskiego”.
Uczniowie na zajęciach praktycznych przygotowali tradycyjne włoskie potrawy: PIZZA, MAKARONY, FOCACCIA, PIADINA, SEMIFREDDO oraz BISCOTII .
Dodatkowo uczestniczyliśmy w warsztatach przeprowadzonych przez mistrza pizzy pana Konrada Sędziaka z pizzerii „ American Pizza Slice „ w Goleniowie . Podczas warsztatów zgłębiliśmy tajniki przygotowywania pizzy , historię jej powstania oraz wiele ciekawostek dotyczących tej potrawy.
Tydzień Włoskich Smaków był ciekawą lekcją pełną inspiracji i nowych smakowych doświadczeń.
Organizator projektu : Dorota Dec
dane kontaktowe
ul. Maszewska 6, 72-100 Goleniów
tel./fax 91 418 2821
sekretariat czynny w godz. 7.00-15.00 ul. Maszewska 6
ul. Niepodległości 1, 72-100 Goleniów
tel./fax 91 418 0050, wew. 21
sekretariat czynny w godz.7.00 - 15.00 ul. Niepodległości 1
kalendarz wydarzeń
Maj, 2025 | ||||||
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | S | N |
28 | 29 | 30 | 1 | 2 | 3 | 4 |
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 |
newsletter