Realizacja projektu

"Sharing cultures through food"

Międzynarodowy projekt edukacyjny etwinning "Sharing cultures through food"

 

W roku szkolnym 2018/2019 uczniowie klasy 1THŻ przystąpili do realizacji projektu edukacyjnego na platformie etwinng "Sharing cultures through food".  Uczniowie pracują pod opieką pani Doroty Dec (kulinaria), Iwony Starczewskiej (pomoc językowa) oraz Sabiny Olech (obsługa techniczna platformy).  Jest to projekt międzynarodowy, w którym współdziałają szkoły z pięciu krajów europejskich, w tym 2 szkoły z Polski (ZS1 w Limanowej, ZS1 w Goleniowie), oraz szkoły z Francji (Liceum Zawodowe Pardailham), Chorwacji (Szkoła Średnia "Jure Kastelan" w Omiś), Włoch (IPSEOA di Cervia) i Grecji (Pierwsza Szkoła Zawodowa w Nafpaktos).  Celem projektu jest wzajemne poznanie tradycji kulinarnych oraz produktów lokalnych, które stanowią element naszej tradycji i tożsamości narodowej, a także pełnią istotną rolę w promocji regionu i rozwoju turystyki.

W trakcie trwania projektu uczniowie muszą wykonać różnorodne zadania związane z kuchnią regionalną (przygotowanie potraw - przygotowanie przepisów i relacji w formie filmu / prezentacji, prowadzenie wirtualnej restauracji - logo, menu, ulotka, prowadzenie bloga, tworzenie i rozwiązywanie zadań z terminologii zawodowej, wycieczki).  Podsumowaniem projektu będzie wystawa oraz ebook zawierający najlepsze przepisy regionalne z różnych rejonów Europy.

Kolejne etapy prac można oglądać tutaj.

https://sites.google.com/view/sharing-cultures-through-food/strona-g%C5%82%C3%B3wna

 

załączone pliki/dokumenty

dane kontaktowe

ul. Maszewska 6, 72-100 Goleniów
tel./fax 91 418 2821
sekretariat czynny w godz. 7.15-15.15 ul. Maszewska 6

ul. Niepodległości 1, 72-100 Goleniów
tel./fax 91 418 0050, wew. 21
sekretariat czynny w godz.7.00 - 15.00 ul. Niepodległości 1 

e-mail: sekretariat@zs1goleniow.edu.pl
www: zs1goleniow.edu.pl

 

galeria zdjęć
pływalnia Fala Goleniów

kalendarz wydarzeń

Październik, 2020
PnWtŚrCzPtSN
2829301234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930311

poprzedni msc dzisiaj następny msc

newsletter

Bądź na bieżąco! zapisz się do naszej listy wysyłkowej, aby otrzymywać informacje o aktualnościach na stronie.